window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Бутилка олио за 7,50лв.?
Минимум 7,20 - 7,50 лв. ще е цената на бутилка олио на рафта в магазина, и то ако търговската верига си сложи минимална надценка.Това изчисление направи търговският директор на фабриката в село Карапелит Георги Веселинов. Не зависи от нас, провокирано е от военния конфликт, обясни той пред Би Ти Ви.80% от световните запаси на слънчоглед и съответно производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и Украйна, посочи експертът. Това концентрирало търсене от световни пазари към нас, иначе българското потребление е малко - фабриката сама може да покрие нуждите на нашите потребители. Тя обаче работи предимно за износ.

Другият фактор освен огромното външно търсене заради войната е скокът на енергоносителите. Само преди няколко месеца литър олио по цена на едро е излизал от фабриката на 3 лв., сега вече е 6 лв. без ДДС поради четворния скок в цената на тока, 10 пъти в тази на газа и новите цени на петрола, обясни Веселинов.

bottom of page