window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

БСП се отцепи от коалицията
БСП се отцепи от четворната управляваща коалиция. Това се случи по темата с изпращането на техен представител в делегацията на министър-председателя Кирил Петков в Киев.


Изпълнителното бюро на НС на социалистите е взело решение да не бъде изпращан никой от червената партия.

Според ръководството на БСП е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната и няма за какво отделен човек да пътува до столицата на Украйна. След няколко седмици на търкания и отлагания, премиерът Петков обяви, че смята лично да заведе представители на партиите в коалицията в Киев. По първоначална информация, делегацията ще пътува утре, сряда 27 април за там, и то по покана на президента Зеленски.


БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна - хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., но без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия."Очакваме решението за цялостната подкрепа за Украйна да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори, като с това темата да бъде затворена", заявяват в позицията си социалистите, които посочват и че след като бъде затворена тази тема е редно правителството да се концентрира върху преодоляването на други проблеми, които са с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика.


Припомняме, в Народното събрание от повече от три седмици отлежават две предложения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна - на ГЕРБ и на "Демократична България".

След разцеплението на коалицията, в момента тя става тройна, защото представители на три партии ще пътуват заедно с премиера Кирил Петков за Киев. Това са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв Народ“. Приключва ли БСП с властта или кокалът ще се окаже прекалено сладък ще разберем в следващите дни.

bottom of page