window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Борисов сподели решението си за съдбата на правителството


На 11 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще вземе окончателното си решение дали да извади партията си от сглобката с "Продължаваме промяната-Демократична България", с която заедно подкрепят правителството на Николай Денков.


Преди това председателят на ГЕРБ ще проведе национално съвещание на партията си, което да обсъди участието във властта и резултатите от местните избори. То обаче няма да се състои в един ден, а ще продължи до края на тази седмица. След което Бойко Борисов ще обяви дали въобще ще разговаря с Кирил Петков и ПП-ДБ как продължава съвместната работа, или направо ще извади ГЕРБ от т.нар. сглобка.


Днес Борисов обсъжда с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС дали са доволни от взаимоотношенията си с тези от ПП-ДБ и какви са претенциите им към работата на правителството.


По време на предизборната кампания лично лидерът на ГЕРБ, но и депутати от партията му неколкократно изразиха недоволство от съвместното управление, в което партията на Борисов има само вицепремиерката Мария Габриел. Темите, които разбудиха най-много скандали и атаки от страна на ГЕРБ към техните партньори бяха желанието на ПП-ДБ да запази дерогацията на "Лукойл-Нефтохим" да работи с руски петрол въпреки европейските санкции, настояването на премиера Николай Денков да бъде отстранен шефът на ДАНС Пламен Тончев и свиканото от министъра на финансите Асен Василев заседание на правителството в отсъствието на премиера и Мария Габриел, за да бъдат приети промените в данъчните закони.


"В момента сглобката дори не съществува", заяви Борисов при обиколките си в страната между двата тура на изборите и заплаши парламентът да не може да заработи след вота.


Водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ да седнат на лидерска среща, настоя от своя страна премиерът Николай Денков. "Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък", каза той във вторник, 7 ноември.


Преди да седне на масата за преговори с Кирил Петков и останалите от ПП-ДБ Борисов обаче е решил да пита партията си дали въобще да го направи. Затова след заседанието с парламентарната група днес, в четвъртък лидерът на ГЕРБ ще проведе среща и с Изпълнителната комисия на партията и областните координатори в страната.


За събота, 11 ноември, Борисов пък е свикал национална среща с новоизбраните кметове от ГЕРБ, областните и общинските координатори и депутатите от партията. На нея той ще представи събраните данни и ще направи анализ на ситуацията, преди да поиска от активът да вземе решение дали да продължат със сглобката с ПП-ДБ. Националната среща на ГЕРБ е насрочена да се проведе във Велико Търново.


Едва след нея Борисов ще обяви решението си дали ГЕРБ ще продължи участието си в управлението заедно с ПП-ДБ, ще разговаря ли с Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов за нови правила на работа, или сваля подкрепата си.


Дни след това решение в парламента се очаква да бъде обсъждан и гласуван вотът на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" - вторият, поискат от опозицията за месец.


bottom of page