window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Борисов: Рашков е Хитлер

На пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов сравни вътрешния министър Бойко Рашков и неговите приоми с тези на Хитлер. Също така той твърди, че е бил арестуван, защото ГЕРБ е изразил готовност да подкрепи решение за изпращане на оръжие за Украйна. Това заяви самият той на брифинг седмица след като беше задържан, заедно с неговия ПР Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.


Бившият премиер потвърди, че е призован за разпит в прокуратурата. „Естествено, че съм призован и вие знаете, изтече информация. Цялата работа е да ни развеждат като маймуни“, каза още Борисов.


"Във вторник тук беше посланика на Украйна и ние им дадохме пълна подкрепа. Имаше искане от Украйна към правителството да помогне с въоръжение - маски, каски, ракети, бронежилетки. Казахме, че ако правителството внесе такова искане в парламента, ние ще го подкрепим. Имах нахалството на следващия ден да потвърдя това пред Порошенко и Кличко. И в четвъртък ме арестуваха. За да не може ако влезе такова решение в парламента, ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи", смята Бойко Борисов.

Той направи уточнението, че все още ГЕРБ-СДС има намерение да подкрепи евентуално решение за Украйна. "Може да сме обидени и огорчени, но евроатлантическата ни линия е ясна, за разлика от тази на Христовци и Атанасовци, които крепят тази коалиция, която разбива държавата", каза още опозиционния лидер.


Бойко Борисов разказа и детайли от обиска в дома му миналия четвъртък "Завариха ме на масата с децата. Претършуваха всичко. Започнаха от кухнята, дивани, чини, тенджури - всичко. По двора от там, после в помещението, в което спя - дрехи, чорапи, всичко долу. И върви един и снима, белким намерят нещо. Никога не съм имал златни кюлчета, затова не могат да намерят такива. Никога Горанов не ми е донасял пари. Гаражи, мазета, до тавана и обратно надолу по двора. Треперих да не ми подхвърлят нещо, поне да бяха предупредили детето да не е там", допълни той. Борисов също така обяви, че обмисля "дали да не се запечата в някое помещение в партийната централа, за да не може да му подхвърлят нещо".


Той също така сравни себе си руския опозиционер Навални, а Петков с Путин. По думите му Рашков е "като Хитлер".


"Премиерът Кирил Петков стана свидетел на човек, обвинен по закона Магнитски", каза бившият премиер. "Те се сриват. Откраднаха газа, сега се чудят как да откраднат зърното. Заплашват младежкия ГЕРБ с пет години затвор. Те са в страх. Те ли предизвикаха опашките за олио в Белгия, в Гърция, опашките за горива в Белград и Скопие? Това ли ви е демокрацията и промяната", запита още Бойко Борисов.


От своя страна Владислав Горанов, който също бе сред арестуваните миналата седмица, коментира сигналът на хазартния бос Васил Божков, по който е започнала операцията.


"През декември 2019 в МФ постъпи сигнал от Васил Божков, че определени хазартни оператори не прилагат закона и в държавата постъпват неточни данни. Тогава аз насочвам доклада към АДИФИ за проверка. На 28 януари първите данни са налице и те показват, че хазартните оператори наистина са отчели по-малки такси пред държавата. Две години след мен Асен Василев прави същата проверка, която няма как да установи друго. Опитът на висши служители от изпълнителната власт да се саморазправят с опозицията не е промяната, която се очаква от нашето общество", каза още Горанов.Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отново коментира как прессъобщението за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова се появява часове преди това реално да се случи. "Всички знаят в колко часа бяха извършени процесуалните действия, които съдът отказа да признае. Питам: това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява прессъобщения без да е намесена наистина европейската прокуратура и да няма арестувани лица, когато е разпространено съобщението", допълни тя.


"По разпореждане на премиера и по негово свидетелство, министърът на МВР в нарушение на всякакви закони арестува лидер на най-голямата опозиционна партия. Никой не казва кой ще поеме отговорност за провала на акцията. Кой носи отговорност за това, което се случи в четвъртък, запита Тома Биков, също депутат от ГЕРБ-СДС. Това е удар не само срещу ГЕРБ, а срещу европейската перспектива на България, добави той.

bottom of page