window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Борисов осъди Мая Манолова за клевета


Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди лидера на "Изправи се БГ" Мая Манолова за клевета. Това е записано в решението на Софийския районен съд.

Тя трябва да заплати 10 хиляди лева, лихва и разходите по делото. Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди от изказвания на Манолова на брифинг, проведен на 01.11.2019 г., както и от неин коментар в предаването „Лице в лице по БТВ.” на същата дата.Тогавашният премиер Бойко Борисов е завел дело срещу Манолова за обидни думи и изрази по негов адрес, а именно: „Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света.”

В акта Борисов твърди, че изказаните от Манолова думи и изрази са унизителни и обидни за него, като той ги е възприел изключително тежко, накърнена е била неговата личната чест и достойнство му.


Борисов претендира за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в психологически, душевни и емоционални болки и страдания.

Той оспорва и думите на Манолова, че е пуснал братя Галеви да избягат от правосъдието.


И още от мотивите на Борисов: "На първи ноември 2019 г. по време на брифинг с участието на Мая Манолова, излъчен по множество електронни медии, както и оповестен от нея чрез публикация в личния ѝ профил във Фейсбук, тя е изнесла следните клеветнически и позорящи твърдения по отношение на ищеца: „Той, човекът, който пусна, извинявайте, допусна братя Галеви да се укрият от правосъдието и да напуснат страната, в национален ефир призна, че са фактор в кметските избори в С.“

Според лидера на ГЕРБ използваните изразни средства срещу него го представят като безскрупулен човек, не съответстват на обективната истина и съставляват приписващи му престъпление твърдения.


Преценявайки всички доказателства по делото съдът намира, че от страна на Манолова е извършено противоправно деяние, изразяващо се в разпространяване на клеветнически твърдения по отношения на Борисов, които са накърнили неговата чест и достойнство, доброто му име в обществото и неговия авторитет, причинявайки му неимуществени вреди.

Решението на съда може да бъде обжалвано.


bottom of page