window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Без каруци в СофияСофия ще се опита да заприлича на европейска столица, като за целта ще премахне каруците в града.


На заседание на столичния общински съвет, бе решено от 1 юни 2022 г. да се забрани движението на коне с каруци в цяла София.


Освен превозното средство, временно ще се задържа и конят на нарушителите. Животното ще бъде поемано от "Екоравновесие" до поискване от собственика. За да си го получи обратно обаче нарушителят ще трябва да заплати разходите за отговорно пазене, отглеждане и лечение.


Към момента придвижването с животинска тяга е забранено само в центъра на столицата.

„Екоравновесие“ ще трябва да се грижи за тези животни, а не да ставаме свидетели на безумни гледки, като връзването им пред районните управления. Някои стопани не се грижат добре за тези животни“. – категоричен беше председателят на транспортната комисия Карлос Контрера през октомври, когато транспортната комисия разгледа въпроса.


Идеята за създаването на наказателен паркинг за коне в София датира от 2010 година. Тогава от общината имаха намерение да поискат официално от МВР част от базата на "Гражданска защита" в село Железница, като терен за отглеждане на бездомни коне, където да бъдат настанявани конфискуваните животни от незаконно преминаващите каруци.Идеята тогава беше конфискуваните коне да бъдат настанявани на определените терени за срок до две седмици, в които собственикът им да заплати санкцията и да докаже, че животното е законно притежавано.

Теренът, който ще бъде предложен за такъв наказателен паркинг се намира в район "Требич".

bottom of page