window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Бездомник върна портмоне с голяма сума пари на собственика му


Бездомен мъж от Варна върна изгубено портмоне със 700 лева на собственика му. Ивелина Клечанова от Варна загубила портмонето си дни, преди да замине на екскурзия в чужбина. Не предполагала, че някой ще ѝ го върне.


“Не се разплаках, като разбрах, че съм си загубила портфейла, нито от притеснения, нито, когато се обадиха, че е намерен, а нещо ме сграбчи за гърлото като казаха, че е бездомник”, разказва тя.


Човек от улицата, когото удобно не забелязваме. Не за първи път намира изгубена вещ. Обикновено я носи в полицията или в близкия офис на един от мобилните оператори във Варна. Свикнал е да ходи там за да се стопли, да си поговори и да разгледа. “Георги няма и два лева в джоба. Заложи си телефона за 20 лева, за да има какво да яде, но въпреки това връща парите, устройствата, а ние правим всичко възможно да намерим техния собственик”, казва Християн Димов.


Георги живее в свой собствен свят. Трудно е да проследиш мисълта му. И макар да губи връзката с реалността, пази човешкото в себе си. Помни всяка намерена вещ и нейния собственик.


Помни и Ивелина. “Ставаше въпрос за 711 лева. Описани са като банкноти и монети, лични документи със снимка, с подпис.” “Той просто е решил по този начин да живее. Може да няма, но да е честен пред себе си и всички останали”, казва Християн Димов пред БНТ.


Ивелина е благодарна за проявената човещина: “Занесох му спален чувал, одеало, оставих му и парички. Държа се сякаш е най-естественото нещо, което може да направи.” Георги избира съвестта пред комфорта и все така незабележим, се изгубва сред хората. Разпознаваем е единствено за тези, на които е предал доброто.


bottom of page