window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Асен Василев: Стига сме ви вдигали заплатите


Вицепремиерът Асен Василев се ядоса и заяви смело, че не може втори път да се вдига минималната заплата тази година. "Няма да бъде повишавана минималната работна заплата от 1 юли след актуализацията на бюджета за текущата година, сподели гневно Василев след журналистически въпрос.

Той говори пред медиите след Националния съвет за тристранно сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, обсъдил антиркизисните мерки на кабинета "Петков".


"Няма да бъде повишавана. Това е, защото е абсолютно неразумно два пъти в годината да се сменя основен параметър, това не осигурява предвидима среда за бизнеса", лаконично-категоричен бе Василев.


770 лева следвало да бъде минималната работна заплата, изчисли по-рано социалният министър Георги Гьоков. Той и партията му БСП настояват за актуализацията й от месеци.


"МРЗ трябва да е 50% от средната, т.е. 770 лева. Това е възможно. Имаме разбиране от финансовото министерство, но проблемът е, че заради предвидимостта, заради други такива обстоятелства... Тази година вече го направихме от 1 април", каза той.


И подчерта - в лично качество настоявал за актуализация, защото от 1 януари 2023 година щяло да има още по-сериозен скок на минималното заплащане, което тогава би било още по-неприемливо от работодателите.


Социалният министър Георги Гьоков коментира, че за пенсиите - повишаването им от 1 октомври щяло да бъде "модифицирано". Държавата не спестявала нищо, просто се стремяла ръстът да е възможно най-справедлив, увери той.


"Ако бяхме приложили първоначалния вариант - 21,6% увеличение на всички пенсии, щяха да се задълбочат разликите между по-старите пенсии, по-малките и по-големите, защото увеличаването на минимална пенсия от 370 лева с 20% и увеличаване на максимална пенсия от 1500 лева е много различно. А сега така е по-справедливо, а парите, които ще отидат за пенсионерите, са същите - не сме спестявали нищо'', допълни Гьоков.

bottom of page