window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Асен Василев не дава пари за читалищата


Финансовият министър Асен Василев не развърза кесията и не отпусна допъпнителни пари да влязат в бюджета.


ГЕРБ искат отмяна на дерогацията за руския петрол. Идеята е на Делян Добрев, която той представи на заседанието на бюджетната комисия, която гледа на второ четене бюджета за тази година. Идеята му е 7 дни след влизане в сила на бюджета Министерският съвет да предприеме действия по отмяна на дерогацията.


Не мина предложението на "Възраждане" за допълнителни средства за подкрепа на читалищата.


Асен Василев иска средства да се дават на проектен принцип. Ако се дават на калпак, ще има затворени музеи и читалища. Само така ще се насърчи реална дейност в културата, по думите му.


Тошко Йорданов поиска връщане на ДДС ставката на 20%, която бе намалена за COVID кризата. Това са 152 милиона лева допълнително в приходите, според него. От тук щели да дойдат средства за инвитро процедури и заплати на шофьорите на линейки, както и за други сфери.


С 1 милион лева да се намали субсидията на БНТ и да се дадат на читалищата, искат още от ИТН. 100 милиона лева иска Тошко Йорданов за Агенцията за българите в чужбина.


Йордан Цонев каза, че не е добре да се пипа ДДС в средата на годината, но той ще настоява намалените ДДС ставки да се върнат към нормален размер в следващия бюджет.


Тошко Йорданов видя лобизъм в намалената ставка за някои сектори. Освен това ресторантьорският сектор бил "екстра".


И Румен Гечев от БСП се съгласи, че в средата на годината данъци не се пипат. На това мнение бе и Асен Василев. Мартин Димитров застъпи същата позиция. Това са реални пари за социални мерки, не се даде Тошко Йорданов. Отделните бизнеси имат лобита сред депутатите, смята депутатът от ИТН. Очаквано предложението не мина.


ДПС поиска 17 милиона лева подкрепа за земеделските производители. Румен Гечев се възпротиви, че това е най-субсидираният сектор не само у нас, но и в Европа. Асен Василев каза, че страната ни вече е на максималния праг от възможна подкрепа за сектора. Предложението не мина.

ДПС настоя за 31 милиона лева за закупуване на нови училищни автобуси. За миналата година са закупени автобуси за 20 милиона лева. Финансист номер едно обясни, че учебните заведения няма да успеят тази година да купят нови автобуси, тъй като МОН ще може да проведе само обществените поръчки. Красимир Вълчев настоя тази мярка да залегне в Бюджет 2024. Така с аргументите на Василев и това предложение не мина.


Нищо не правим по европейски, включи се Румен Гечев, ядосан, че по никое време се гледа държавен бюджет. 1,5 милиона лева допълнително отиват за заплати в БНР.


За близо 2 часа депутатите в ресорната комисия успяха да обсъдят и гласуват 10 страници от общо 211. Затова и Йордан Цонев ги призова да са по-експедитивни.


Асен Василев даде пари за фармацевтичния факултет към бургаския университет и за детската болница в Бургас.


Какво се моткаме тука, ядоса се и социалистът Румен Гечев. Спор възникна къде да се запишат тези разходи за проектите в Бургас. И Тошко Йорданов се включи, като каза, че нямал доверие на министрите от ГЕРБ. Не мина предложението на левите за 100 милиона повече в приходите от ДДС.


Румен Гечев изревнува от предложението на Теменужка Петкова за 75 милиона лева повече за заплати в МО. По думите му първо червените го предложили. Това са детски работи, тичат и преписват, смята социалистът.


ГДИН и ГДО към правосъдното министерство получават над 11 милиона лева за заплати. НАП и Митниците също получават повече средства, решиха депутатите. 300 лева еднократна помощ за пети клас като МТСП и МОН ще разработят механизъм, така че тези пари да отидат за подкрепа на децата, а не да се дават така, че родителите да ги харчат за алкохол.


Йордан Цонев се притесни от бавното темпо, с което върви заседанието, затова и предложи депутатите да не си представят предложенията. Иначе нямало как да приключат днес с бюджета. След повече от 3 часа дебати рамката на бюджета бе приета.


Бюджетът на МВР мина в бюджетната комисия, като е заложено увеличение на заплатите с 10%. Също така законотворците решиха да се дадат допълнително пари и за служителите в ДАНС.


Бюджетната комисия в НС прие размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по чл. 26, ал. 1 от Закона за политическите партии за 2023 г. да е 8 лв. Отхвърлено бе предложението ИТН субсидията да е в размер на един лев.


Членовете на комисията приеха по вносител предложението общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане да е в размер на 1,4 млрд. лв.


Прието бе и предложението по вносител да бъде определен до 100 млн. лв. общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.


Също по вносител комисията подкрепи предложението минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по чл. 68 от Закона за държавния служител, за 2023 г. да е 780 лв. По вносител бе прието предложението размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на една година да е 200 лв., размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023 - 2024 година да е 300 лв., а размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас - 300 лв.


Също по вносител членовете на комисията приеха, че минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2023 г. е 4,5 млрд. лв., максималният размер на държавния дълг към края на 2023 г. не може да надвишава 40,6 млрд. лева, а максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината по реда на Закона за държавния дълг, е 7,5 млрд. лв.


bottom of page