window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Арменец, посветил живота си за Родината ни, стана български гражданин


Карен Алексанян е арменец, който живее от 30 години в България. Съпругата му е българка, двете му деца са българчета и внукът му е българин, но самият той се бори 3 години със скандална сага по неговото гражданство.


Алексанян е създател на Двора на Кирилицата в Плиска, който е жив музей, олицетворяващ и одухотворяващ нашата славна култура и история.


Над 11 000 души се подписват в искането за българско гражданство на Карен. То е отправено от Инициативна група начело с режисьора, продуцент и общественик Искра Иванова, която е и председател на Сдружение "Славянски звън".


„Малко преди пресконференцията, която проведохме във вторник в БТА, разбрах, че вече съм български гражданин", сподели специално за сайта www.neudobnitebg.com Карен Алексанян.


Създателят на музея на буквите в Плиска получава българско гражданство за заслуги в областта на културата. Културно - историческият комплекс „Двор на Кирилицата“ в гр. Плиска е единственият в света музей, посветен на българската азбука, създаден по идея и изцяло с лични средства от арменския гражданин Карен Алексанян.


Председателят на Инициативната група Искра Иванова каза, че на 14 юни Карен Алексанян ще има рожден ден и предложи гражданството да му бъде връчено тогава. Тя предложи да бъдат направени и промени в закона за българско гражданство. По нейна информация арменците получават рядко българско гражданство.

През 2013 г. в Плиска той закупува 8 декара земя, в която с лични средства и кредит в размер на 1 милион лева от банка създава културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“, разказа председателката на инициативната група.


Азбуката ни се ползва от 202 народа и около 250 милиона хора по света. Той популяризира кирилицата в България и чужбина като азбука, създадена от българите, обясниха от инициативната комитет.


„Явно си струваше двегодишното усилие. Започнахме с писма, след това с подписка, след това публикувах общодостъпен за медиите апел. Ние сме единни в нашето многообразие. Този човек, след като е създал културен феномен, следва да му връчено българското гражданство“, каза Йорданка Кушева, член на инициативната група.


„С него се запознахме на втори май. На път за някъде минахме, уж за малко, през двора на кирилицата и бях учуден от знанията му за българската история и желанието му да направи много за нас, българите“, разказа Роман Стоянов, член на инициативната група.


„Покани ме на гости за няколко дни, когато отидох останах около месец“, разказа Стоянов. По време на гостуването си там разбрал, че е необходимо да бъдат боядисани всички дъръвении в комплекса и той предложил помощта си.

„Той сутрин първи хващаше четката и последен я оставяше. Обаждаше се на свои приятели арменци да се хвали, че евреин работи безплатно за арменец“, разказва Роман Стоянов.


По-късно арменецът работеше за евреина, допълва той и разказва, че когато той решил да прави паметник на всички български праведници. „Праведник на света“ е титла, която се дава от института Яд Вашем на хора, които са спасявали евреи от войната, уточни Стоянов.


Тогава Карен Алексанян помогнал с подготовката, със съдействие на всички нива и го свързва със скулптора, който да направи мемориала. „Той се пазари повече, отколкото аз щях да се пазаря“, разказва Стоянов.


„Смятаме, че най-правилното е гражданството да му бъде връчено с церемония, както заслужава той. Съвсем официално“, заяви Стоянов.


Проф. Стоян Денчев- председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) заяви, че по негова инциатива ще бъде предложено Карен Алексанян да стане почетен доктор хонорис кауза на университета на буквите - УНИБИТ.


По време на конференцията той написа на президента благодарствен есемес от името на целия инициативен комитет.


„Не познавам град в Европа, който да е бил столица и да е в толкова окаяно състояние, в което е Плиска“, каза Пека Ганчева - обществен деятел. Тя призова правителството да помогне за възстановяване на първата ни столица и допълни, че заедно с Карен Алексанян имат идеи за възстановяване на Голямата базилика в Плиска и за възстановяване и популяризиране на първата българска столица.

bottom of page